środa, 6 lipca 2011

ricotta z truskawkami


Ricotta z truskawkami to znakomity i szybki do przygotowania deser. Kremowy ser ricotta w połączeniu z soczystymi truskawkami i limonką świetnie smakuje, a bazylia tylko dopełnia całość.

250 g ricotty
100 g cukru pudru
sok z 1/2 limonki
300 g truskawek
bazylia 

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z limonki. W pucharku ułożyć utarty ser a na to pokrojone truskawki. Schłodzić w lodówce, przed podaniem całość posypać posiekaną na drobno bazylią.

22 komentarze:

  1. szybko, smacznie i przyjemnie ;]
    niczego więcej nie trzeba, jak właśnie takich truskaweczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna czerwień z bielą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel-itka, korzystam dopóki są. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja, miło mi. Pozdrawiam słonecznie, bo u mnie dziś świeci słonko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ricotta jest magiczna: sprawdzi sie i w deserach, i w wytrawnych daniach... Sama w sobie nijaka, w dobrym towarzystwie nabiera charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żenia, pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Maggie, masz rację, świetnie się komponuje z potrawie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujące połączenie truskawek z bazylią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamilo,
    Twój deser pysznie wygląda. Ricotta i truskawki w dodatkiem limonki smakują bardzo dobrze.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewa, i bardzo smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Agnieszko miło mi, że Ci podoba. Mnie też to zestawienie przypadło do gustu. Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny deser!
    Ricotta, truskawki i zazylia - coz wiecej potrzba!? :)

    Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Aga prawda, bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Natalia, nic więcej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny deser, w takich włoskich barwach!:) a kompozycja tych smaków, jest bardzo ciekawa:) chciałabym sobie to teraz zjeść:P

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny deser, chętnie zrobimy póki jeszcze są truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, faktycznie włoskie barwy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Just-great-food, bardzo proszę i polecam. Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  19. O! Robię coś podobnego ale z jagodami! Coś pysznego! A do tego..pięknego:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Spencer, z jagodami równie smacznie i pięknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect