Pierniczki kawowe o delikatnym aromacie, bardzo łatwo upiec. Pierniczki wychodzą delikatnie puchate, ale dobrze trzymają kształt. Te mięciutkie pierniczki można upiec razem z dziećmi w dowolnym kształcie, udekorować według uznania, albo pozostawić bez dekoracji i delektować się ich smakiem w towarzystwie kawy.
550 g mąki pszennej
280 g miodu
80 g cukru
200 g masła
1 jajko
2 łyżki przyprawa do piernika
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy mielonej
30 ml wody
280 g miodu
80 g cukru
200 g masła
1 jajko
2 łyżki przyprawa do piernika
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy mielonej
30 ml wody
W garnuszku zalać kawę wrzącą wodą, ostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem i miodem na puszystą masę, dodać jajko i utrzeć. Do powstałej masy dodać kawę, mąkę, przyprawę do piernika, sodę, sól i zmiksować do połączenia się ciasta. Ciasto zagnieść jeszcze ręcznie, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce. Pierniczki ozdabiać dowolnie.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.