Kruche i delikatne ciasteczka z ciasta, z którym bardzo dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty. Ciasteczka pistacjowe upieczone na podstawie przepisu z Gerne kochen przekładane kremem pistacjowym, są idealnym dodatkiem do kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 jajka
szczypta soli
100 g masła
50 g cukru
1 jajka
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 160º C. Ciastka studzić na kratce.
75 g kremu pistacjowego
50 g białej czekolady
pistacje
50 g białej czekolady
pistacje
W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Ciastka z dziurką udekorować czekoladą i posiekanymi pistacjami. Odstawić do stężenia. Krem wycisnąć na całe ciastko, przykryć ciastkiem z dziurką. Ciastka przechowywać w chłodnym miejscu.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.