codzienność

czwartek, 4 grudnia 2025

ciasto mak - orzech - śliwka


Ciasto mak - orzech - śliwka, upieczone z przepisu z kolekcji Orchideli, to ciasto na wyjątkowe okazje. W cieście tym połączono warstwy ciast na białkach z dodatkiem maku oraz orzechów, z biszkoptem kakaowym z suszonymi śliwkami, przełożone dwoma rodzajami kremu oraz warstwą powideł. Ciasto idealne, aby wykorzystać nadmiar białek z zamrażalnika. Można je także upiec w formie tortu. Najpyszniejsze po kliku dniach, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

5 białek
100 g cukru
130 g orzechów włoskich
30 g mąki pszennej
15 g bułki tartej
5 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i ubijać około 7 minut, aż piana będzie wyraźnie sztywna i puszysta. Następnie dodać mąkę, kakao, mielone orzechy, tartą bułkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
5 białek
100 g cukru
130 g maku
50 g mąki pszennej
4 g kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i ubijać około 7 minut, aż piana będzie wyraźnie sztywna i puszysta. Następnie dodać mąkę, zmielony mak, kakao oraz proszek do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

4 jajka
130 g cukru
100 g mąki pszennej 
30 g kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
150 g suszonej śliwki

W misce ubić jajka z cukrem i solą na puszystą masę przez około 7 minut, aż masa będzie wyraźnie puszysta. Następnie delikatnie mieszać do masy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki śliwki. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

300 g mleka
200 g śmietany do ubijania
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
250 g masła
100 g czekolady

Połowę mleka i śmietanę zagotować z cukrami, drugą część mleka zmiksować z jajkami oraz mąką. Dodać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Budyń ostudzić, przykrywając go folią spożywczą. W misce utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Do miseczki odłożyć 1/4 ilości kremu, a do pozostałego kremu wmieszać rozpuszczoną czekoladę. 
 
400 ml herbaty
1/2 cytryny
30 g cukru
150 g powideł śliwkowych 
 
W garnuszku wymieszać herbatę, z sokiem z cytryny i cukrem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopt ze śliwką, nasączyć do 1/3 ponczu, na wierzchu rozsmarować powidła śliwkowe, na nich rozsmarować cały jasny krem. Na kremie ułożyć ciasto z orzechami, nasączyć 1/3 ilości ponczu, rozsmarować 2/3 ilości czekoladowego kremu. Na wierzchu ułożyć ciasto makowe, całość nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce.

150 g kwaśnej śmietany
50 g cukru
50 g kakao
50 g masła

W garnuszku zagotować śmietanę, cukier i kakao, wyłączyć ogień i mieszać masło. Gotową polewę odstawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie udekorować ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect