Ciasto ucierane z owocami lata, jest przepyszne, bardzo miękkie i puszyste, ma oczywiście jedną wadę, a mianowicie znika szybko. To ucierane ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.
225 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
100 g borówki amerykańskiej
100 g malin
cukier puder
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g śliwek
100 g borówki amerykańskiej
100 g malin
cukier puder
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki oraz owoce jagodowe. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.