Deser jeżynowy, to połączenie biszkoptów moczone w soku jeżynowym z kremem na bazie żółtek i mascarpone oraz jeżyn w lekkiej galaretce. Ten deser, który rozpływa się w ustach i szybko znika, można przygotować w jednym dużym naczyniu lub podzielić na kilka mniejszych i przygotować w pucharkach do deserów.
350 g jeżyn
100 g cukru
100 g cukru
400 g jeżyn
2 galaretki owoce leśne
600 ml wody
2 galaretki owoce leśne
600 ml wody
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać jeżyny, odstawić do lekkiego stężenia.
5 żółtek
110 g cukru pudru
110 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g mascarpone
500 g mascarpone
Do miski wbić żółtka. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Dodać cukry i ubijać mikserem, aż żółtka staną się gęste i niemal białe. Miskę zestawić z garnka, dodać mascarpone i ubijać, aż masa stanie się puszysta i nie będzie w niej widać grudek.
30 podłużnych biszkoptów
Na dnie naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w soku jeżynowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości masy z mascarpone. Na masie serowej ułożyć połowę ilość tężejącej galaretki. Następnie następna warstwa biszkoptów maczanych w soku jeżynowym, pozostała masa z mascarpone oraz pozostała galaretka jeżynowa. Deser schłodzić przed podaniem.
Świetny deser. W tym roku nie jadłam jeżyn...
OdpowiedzUsuń