Ucierane ciasto z ricottą i śliwkami jest obłędnie pyszne, a przy tym proste do wykonania. Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie dzięki dodatkowi sera, wspaniale w nim współgrają soczyste śliwki i mocno chrupiąca kruszonka.
250 g ricotty
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 jajko
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 jajko
W misce utrzeć jajko z cukrami na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładko. Masę odstawić.
180 g masła
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g mąki pszennej
szczypta soli
300 g śliwek
300 g śliwek
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście, na wierzchu rozłożyć wypestkowane śliwki.
100 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g masła
cukier puder
40 g cukru
50 g masła
cukier puder
W misce rozcierać palcami mąkę, cukier oraz masło, aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Pyszne, pełne jesiennych smaków.
OdpowiedzUsuń