Sernik jeżynowy na zimno, to orzeźwiający serowy deser na ciepłe dni. Ciasto składa się z jeżynowego puree, które sprawia, że ma piękny kolor a lekki serek sprawia, że jego konsystencją jest lekka. Sernik jest przepyszny i nie zbyto słodki.
200 g herbatników
50 g masła
50 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
500 g jeżyn
180 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g kremowego serka
200 ml śmietany do ubijania
50 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
180 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
500 g kremowego serka
200 ml śmietany do ubijania
50 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jeżyny wsypać do miski, zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez gęste sitko. W misce ubić serek z cukrami i śmietaną na gładką masę. Dodać puree jeżynowe, żelatynę i całość delikatnie zmiksować.
250 g jeżyny
Do masy serowej dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na spód ciasteczkowy. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.