Duńskie bułki śniadaniowe, to propozycja Amber do sierpniowej piekarni. Przepis na te doskonałe drożdżowe bułeczki pochodzi z bloga Let the baking begin. Bułeczki, są puszyste i mięciutkie, doskonale smakuję jedzone o każdej porze dnia. Bułeczki mają kruszonkę oraz nadzienie z serka śmietankowego zwieńczone ulubionym dżemem. Autorka przepisu nazywa je też bułeczkami sernikowymi. Duńskie bułeczki z serem śmietankowym znane są z charakterystycznego słodkiego i lekko cierpkiego nadzienia przypominającego sernik. Bułeczki są łatwe w przygotowaniu, a ciasta bazowego można użyć, aby przygotować dowolny rodzaj ciast, bułek czy też słodkich wypieków. Z tego ciasta można przygotować bułki makowe, brioszki z nadzieniem jabłkowym, a nawet chałkę.
1 szklanka mleka
2 łyżeczki suchych drożdży
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
85 g masła
W misce wymieszać drożdże z odrobiną mleka i cukru, pozostawić na 10 minut. Do misy miksera wlać pozostałe letnie mleko, dodać cukier, żółtka, śmietanę, sól, mąkę oraz mieszankę drożdży, miksować całość na 3 prędkości miksera przez około dziesięć minut. Następnie dodawać kawałki miękkiego masła i zagniatać około 8 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek misy. Ciasto przenieś do naoliwionej miski, na wierzchu posmarować olejem, aby ciasto nie wysychało podczas wyrastania, miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 90 minut.
300 g serka śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce ubić serek z cukrem i ekstraktem na gładką masę, odstawić.
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
W misce wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aż powstanie kruszonka.
1/2 szklanki dżemu
Na blacie posypanym mąką podzielić ciasto na 16 równych części. Uformować każdy kawałek ciasta w kulkę, podwijając końce pod siebie. Położyć zwinięte bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut, a następnie dnem szklanki obtoczonej w mące, zrobić w każdej bułeczce wgłębienie. Napełnić wgłębienia nadzieniem z serka śmietankowego. W środek serowego nadzienia włożyć łyżeczkę dżemu. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
2 żółtka
1 łyżka wody
W miseczce ubić widelcem żółtka z wodą. Mieszanką posmarować wierzch bułeczek, a następnie posypać je kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec bułeczki przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Duńskie bułki śniadaniowe na blogach:
Bardzo się cieszę, że te bułki znalazły się na Twoim stole. Dziękuję za sierpniowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają Twoje bułeczki i zgadzam się, że ciasto warto użyć do wielu innych wypieków. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCudne! Cieszę się na spotkanie z nimi. :)
OdpowiedzUsuń