codzienność

poniedziałek, 11 marca 2024

chleb żytnio - orkiszowy na maślance z kurkumą

Chleb żytnio - orkiszowy na maślance z kurkumą, który jest głównym bohaterem marcowej piekarni Amber, według przepisu z bloga Dany Leśny Zakątek, jest bardzo prosty do upieczenia. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i optymistyczny miękisz, dzięki dodatkowi kurkumy.

30 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody

W misce wymieszać składniki zaczynu, miskę przykryć i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

 
cały zaczyn
350 g mąki orkiszowej typ 550
200 g maślanki
1 łyżeczka kurkumy
10 g soli

W misce wymieszać wszystkie podane składniki, aż się dobrze połączą. Wyrobione ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką na godzinę. W trakcie tego czasu 2 razy złożyć ciasto. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć go do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, przez około dwie godziny. Chleb piec z parą w 230° C przez 15 minut, a następnie dopiekać 30 minut w temperaturze 215° C.


Chleb żytnio - orkiszowy na maślance z kurkumą na blogach:
 

4 komentarze:

  1. Chleb idealny na powitanie wiosny. Ten kolor daje nadzieję. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny bochen! Dziękuję za wspólny czas. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczenie chleba w domu to niesamowita przygoda. Pięknie Ci się upiekło;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Bardzo energetyczny kolor! Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect