Chleb żytnio - orkiszowy na maślance z kurkumą, który jest głównym bohaterem marcowej piekarni Amber, według przepisu z bloga Dany Leśny Zakątek, jest bardzo prosty do upieczenia. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i optymistyczny miękisz, dzięki dodatkowi kurkumy.
30 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
W misce wymieszać składniki zaczynu, miskę przykryć i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
350 g mąki orkiszowej typ 550
200 g maślanki
1 łyżeczka kurkumy
10 g soli
350 g mąki orkiszowej typ 550
200 g maślanki
1 łyżeczka kurkumy
10 g soli
W misce wymieszać wszystkie podane składniki, aż się dobrze połączą. Wyrobione ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką na godzinę. W trakcie tego czasu 2 razy złożyć ciasto. Po tym czasie uformować bochenek i włożyć go do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, przez około dwie godziny. Chleb piec z parą w 230° C przez 15 minut, a następnie dopiekać 30 minut w temperaturze 215° C.
Chleb żytnio - orkiszowy na maślance z kurkumą na blogach:
Chleb idealny na powitanie wiosny. Ten kolor daje nadzieję. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńCudny bochen! Dziękuję za wspólny czas. :*
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba w domu to niesamowita przygoda. Pięknie Ci się upiekło;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Bardzo energetyczny kolor! Dzięki za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń