codzienność

niedziela, 24 marca 2024

babka na białkach


Babka na białkach
1 kg mąki, 1/2 l mleka, 
6 dkg drożdży, 16 dkg cukru, 
20 dkg masła, 3 dkg migdałów, 
8 białek, 1 łyżka soli

Nasypać do miski 1/2 kg mąki, wlać 1/2 l mleka i wyrośnięte drożdże, wymieszać dokładnie, rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godz. Gdy ciasto należycie sfermentuje, dodać resztę mąki, ubite na pianę białka, sól, posiekane bez skórek migdały, zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze trochę mleka, wlać roztopione masło, wymieszać z masłem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przełożyć je do wysmarowanej formy, napełnić ją do połowy, gdy urośnie do brzegu, piec godzinę w piekarniku.

Maria Disslowa
Jak gotować: 
Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku



1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect