Zeppole di San Giuseppe według źródła to włoskie pączki, tradycyjnie spożywane 19 marca w Dzień Świętego Józefa. Legenda głosi, że takie ciastka, Józef, wracając z Egiptu wraz z Maryją i jej synem, zaczęli sprzedać by zaspokoić potrzeby rodziny. Poszczególne regiony Italii mają swoje przepisy na te przysmaki. Często są smażone w głębokim tłuszczu jak pączki lub pieczone, podane z cukrem pudrem i wiśnią. Zwyczaj pieczenia tych smakołyków we włoski Dzień Ojca spopularyzował na początku XIX wieku neapolitański piekarz Pasquale Pintauro. Przepis na przepyszne zeppole di San Giuseppe z ciasta ptysiowego, z kremem budyniowym i wiśniami pochodzi stąd.
125 ml mleka
125 ml wody
140 g mąki pszennej
114 g masła
20 g cukru za wanilią
20 ml ekstraktu z wanilii
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
3 jajka
125 ml wody
140 g mąki pszennej
114 g masła
20 g cukru za wanilią
20 ml ekstraktu z wanilii
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
3 jajka
W garnku zagotować wodę z mlekiem, masłem, solą, cukrem, ekstraktem oraz skórką startą z cytryny. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okręgi. Piec w temperaturze 180º C przez około 30 minut, następnie ostudzić.
500 ml mleka
170 ml śmietany do ubijania
6 żółtek
90 g cukru
20 g cukru z wanilią
53 g skrobi kukurydzianej
wiśnie
cukier puder
170 ml śmietany do ubijania
6 żółtek
90 g cukru
20 g cukru z wanilią
53 g skrobi kukurydzianej
wiśnie
cukier puder
W garnku zagotować mleko z wodą. W misce utrzeć żółtka z cukrami do białości, dodać skrobię i dalej miksować, do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodać mleko i wymieszać. Wlać masę do garnka, postawić na gaz i zagotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić. W misce ubić krem budyniowy, następnie delikatnie wmieszać ubitą na sztywno śmietanę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zepolle przekroić wzdłuż na pół, na dolną część nałożyć krem, przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem, górę udekorować kremem i wiśnią.
Pyszny deser. Mogłabym je jeść bez końca...
OdpowiedzUsuń