codzienność

sobota, 16 marca 2024

czekoladowy torcik z Kinder


Czekoladowy torcik z Kinder, przygotowany na podstawie tego przepisu, to połączenie mocno czekoladowego biszkoptu z kremem na bazie śmietany i białej czekolady, z otulającą go polewę i dekoracją, z lubianych nie tylko przez dzieci, czekoladowych przysmaków. Torcik jest bardzo zrównoważony w smaku i w trakcie jedzenia, nie czuć czekoladowego przesytu, a wyjątkową harmonię smaków, być może dlatego, że każdy z jego elementów reprezentuje inny rodzaj czekolady, a w połączeniu ze sobą tworzą wyjątkowo pyszną całość.

6 jajek
170 g mąki pszennej
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce umieszczonej na garnku z gorącą wodą rozpuścić czekoladę z masłem, lekko ostudzić. W misce ubić białka z połową ilości cukru na sztywno. W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, na puszystą masę. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz połowę ilości ubitej piany z białek, wszystko razem dokładnie połączyć mikserem. Na samym końcu wmieszać delikatnie do masy pozostałą masę z białek. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt pokroić w poprzek na trzy części.


500 ml śmietany do ubijania
160 g białej czekolady
160 ml herbaty

W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia a następnie umieścić w lodówce na całą noc. Masę czekoladowo - śmietanową ubić w misce, aż uzyskamy gęsty krem. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości herbaty, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu, na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru.

60 g gorzkiej czekolady
25 g masła
20 g cukru
90 ml śmietany do ubijania
czekoladki Kinder

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z masłem, cukrem oraz śmietaną, wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą całość. Ganache zestawić z garnka i pozwolić mu lekko przestygnąć, a następnie dowolnie udekorować torcik, ozdobić czekoladkami.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect