Pączki usmażone w kształcie kwiatka i udekorowane dżemem podpatrzyłam tutaj. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, pączki wspaniale rosną, a po usmażeniu rozpływają się w ustach. Pączki w kształcie kwiatka, to smakowita propozycja na okres karnawału, nie tylko dla osób, którym trudność sprawia nadziewanie tych klasycznych słodkości.
190 g mleka
7 g suchych drożdży
35 g cukru
1 jajko
350 g mąki pszennej
7 g soli
40 g masła
olej do smażenia
7 g suchych drożdży
35 g cukru
1 jajko
350 g mąki pszennej
7 g soli
40 g masła
olej do smażenia
Do misy miksera dodać ciepłe mleko, połowę ilości cukru oraz drożdże, wymieszać, odstawić, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mąkę, sól, pozostały cukier oraz jajko i zagniatać ciasto na małych obrotach końcówką do ciasta drożdżowego, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Do ciasta dodawać masło, kawałek po kawałku, zagniatać dalej, aż ciasto będzie lekko klejące. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do natłuszczonej miski, przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na posypanym mąką blacie, podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę, rozwałkować ją lekko na okrąg, naciąć nożem równe kawałki, uformować płatki. Pączki układać na papierze do pieczenia, przyciętym do wielkości kwiatka. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. W każdym kwiatku przed smażeniem wbić środek, w który po usmażeniu wkłada się nadzienie. W garnku rozgrzać olej, wkładać pączki do garnka razem z papierem, papier delikatnie odkleić. Pączki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
210 g cukru pudru
125 ml wody
dżem wiśniowy
125 ml wody
dżem wiśniowy
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie maczać kwiatki w lukrze, środek wkładać dżem wiśniowy.
Świetny pomysł. Poproszę cały bukiet...
OdpowiedzUsuń