Faworki Moniki Waleckiej o migdałowym aromacie podane z cukrem pudrem są delikatne, kruche i pyszne. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, a faworki po usmażeniu są doskonałe.
300 g mąki pszennej
4 żółtka
100 g kwaśnej śmietany
20 g cukru z wanilią
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
4 żółtka
100 g kwaśnej śmietany
20 g cukru z wanilią
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
W misce wymieszać mąkę, sól oraz cukier, dodać żółtka, śmietanę, likier i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Formować chrusty i smażyć na złoty kolor. Wyjmować na bibułę, a po ocieknięciu posypać cukrem pudrem.
Pyszne z pewnością. Monika ma instynkt do dobrych rzeczy.
OdpowiedzUsuń