Makowiec japoński, to bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto z maku, bez mąki pszennej z dużą ilością bakaliami oraz jabłkami. Makowiec japoński upieczony na podstawie przepisu z babcinego zeszytu, tym razem został przygotowany w formie torciku i udekorowany kremem z białej czekolady.
250 g masła
300 g maku
180 g cukru
600 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml likieru migdałowego
100 g kaszki manny
300 g maku
180 g cukru
600 g jabłek
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml likieru migdałowego
100 g kaszki manny
szczypta soli
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów
Mak zalać wodą i gotować przez około 30 minut, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Do utartej masy dodawać powoli mak ciągle ucierając, następnie dodać starte na tarce jabłka, kaszkę mannę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać bakalie, posiekane orzechy oraz likier. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą na sztywno. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut.
200 g białej czekolady
200 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
Do garnuszka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno. Kremem dowolnie udekorować makowiec.
Wspaniały! Jak tort.
OdpowiedzUsuń