W pierwszej tegorocznej piekarni Amber chleb z Majorki z przepisu z bloga Plötzblog. Pan Moreno, to klasyczny, bezsolny chleb wiejski. Chleb ma chrupiącą skórkę i subtelny kwaskowaty miękisz. Chleb ten, to pyszny dodatek do zup, przekąsek i dań obiadowych.
32 g wody
32 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3,2 g zakwasu pszennego
Aby przygotować zakwas pszenny należy w misce wymieszać składniki, aż połączą się w miękkie ciasto. Przykryć i pozostawić do dojrzewania na 12 godzin w temperaturze 20° C.
cały zakwas pszenny
13 g masła
452 g wody
611 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6,5 g drożdży
13 g masła
452 g wody
611 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6,5 g drożdży
Do misy miksera dodać podane składniki i miksować, aż połączą się w ciasto. Zagniatać do momentu, aż będzie można wyciągnąć cienką warstwę ciasta. Ciasto przykryć i pozostawić do dojrzewania na 60 minut. Ciasto w połowie czasu wyrastania rozciągną i złożyć. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować podłużny bochenek, pozostawić go do dojrzewania, w koszyku pod przykryciem, na 30 minut w temperaturze 20° C. Po tym czasie przełożyć bochenek na papier do pieczenia. Za pomocą ząbkowanego noża trzymanego prostopadle do powierzchni ciasta, wykonać kilka równoległych nacięć. Piekarnik z kamieniem do pieczenia lub blachą nagrzać do 250° C. Za pomocą płaskiej blachy lub deski przenieś papier do pieczenia z chlebem do lekko naparowanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230° C, piec chleb łącznie 45 minut, po 20 minutach wypuścić parę.
Pan Moreno na blogach:
Płaski ale pyszny. Dziękuję, że piekłaś. Było nas w styczniu Troje.
OdpowiedzUsuńPiękny razowy bochenek z takimi dodatkami to musi być kulinarna uczta, pomimo braku soli :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Kusiło mnie, żeby dodać soli, ale w końcu wytrwałam przy oryginalnym przepisie. Pozdrawiam serdecznie i do kolejnego pieczenia :) Było nas w styczniu Czworo! ;D
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami musiał smakować pysznie. :)
OdpowiedzUsuń