codzienność

czwartek, 9 kwietnia 2020

cytrynowe babeczki


Babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie o cytrusowym aromacie. Cytrynowe babeczki, są proste w przygotowaniu, pyszne, szybko znikają i można je zapakować do wielkanocnego koszyczka. 

4 jajka
180 g cukru
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
1 cytryna
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli

W misce ubić jajka z cukrem, solą oraz olejem. Dodać sok z cytryny oraz skórki starte z cytrusów. Do masy wmieszać mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

sok z 1/2 cytryny
80 g cukru pudru

Babeczki polukrować lukrem przygotowanym z soku cytryny oraz cukru pudru.

2 komentarze:

  1. Fajne maleństwa i na dokładkę pyszne bo cytrynowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Cytrynowy smak dodaje im zdecydowanie atrakcyjności.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect