codzienność

poniedziałek, 22 października 2018

ciasto z kremem czekoladowo - orzechowym i wiśniami


Kakaowe, wilgotne blaty, przełożone kwaskowatymi powidłami wiśniowymi oraz kremem na bazie cukierków czekoladowo - orzechowych i mascarpone, udekorowane kandyzowanymi wiśniami i czekoladą, to wspaniałe ciasto. Ciasto z kremem czekoladowo - orzechowym i wiśniami jest doskonałe na wszelakie rodzinne uroczystości i święta, bo znika ze stołu w ekspresowym tempie.  

5 jajek
150 g mąki pszennej
280 g cukru
125 ml wody
180 ml oleju
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
szczypta soli

W garnuszku umieścić wodę, połowę ilości cukru, olej i kakao, całość zagotować, dobrze wymieszać, by składniki się połączyły. Masę odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie do masy jajecznej dodać przygotowaną wcześniej masę i delikatnie mieszać ją mikserem. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. 


500 g mascarpone
320 g cukierków czekoladowo - orzechowych
25 ml likieru czekoladowego

Cukierki zetrzeć na tarce. W mice ubić mascarpone z cukierkami, dodać likier i ubić.
50 g czekolady
25 ml mleka
Pierwszy blat ułożyć w formie, na nim rozsmarować połowę ilości kremu, na kremie powidła wiśniowe. Położyć drugą część ciasta, rozsmarować pozostały krem, na kremie równomiernie ułożyć kandyzowane wiśnie. W garnuszku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta ozdobić roztopioną czekoladą. Ciasto schłodzić przed podaniem.

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie!
    Gdyby nie orzechy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, szkoda, że nie możesz choć spróbować :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Podziwiam takie ciacha. Wyglądają bardzo skomplikowanie, a ja w ciastach jestem słaba;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, w naprawdę ciasto bardzo proste w przygotowaniu :)
      Jeśli ja sobie z nimi radzę, to Ty tym bardziej hihihi

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect