poniedziałek, 19 września 2011

papryka pieczona w zalewie


Pieczona papryka jest miękka i delikatna. Pieczona papryka w zalewie jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonych mięs czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach. Przepis na pyszną paprykę pieczoną z zalewie znalazłam tutaj

czerwona papryka
sól
pieprz ziarnisty
czosnek
oliwa
sok z cytryny

Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki. Paprykę oprószyć solą i układać w wyparzonym słoiku, przesypując czosnkiem pokrojonym w plasterki. Podgrzać oliwę, dodać pieprz, cytrynę i zalać paprykę. Słoik powinien być wypełniony po sam brzeg, a papryka przykryta oliwą. Zamknąć słoik. Można ją jeść już po kilku dniach, ale najsmaczniejsza będzie po około czterech tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect