codzienność

środa, 21 września 2011

konfitury z różanym cukrem


Z płatków rosa rugosa przygotowywałam bardzo aromatycznie pachnące konfitury oraz ocet różany. Płatków tej pięknej róży użyłam do przygotowania różanego cukru. Nadszedł czas by przy jego pomocy przygotować konfiturę z brzoskwiń oraz jabłek i gruszek. Przepyszna bardzo aromatyczna brzoskwiniowa konfitura z różą.

650 g brzoskwiń
sok z 1/2 cytryny

Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, następnie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem różanym, dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok. Zagotować mieszając i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły.


Różana konfitura jabłkowo - gruszkowa o wspaniałym aromacie i świetnym smaku.

600 g jabłek
600 g gruszek
sok z 1/2 cytryny

Jabłka i gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem różanym, dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok. Zagotować mieszając i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły.

18 komentarzy:

  1. robiłam cukier różany, bardzo aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach,jak u Ciebie dzisiaj aromatycznie i romantycznie-różanie.
    Wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe przetwory i dodatki. Ja w tym roku robiłam cukier różany i jestem zachwycona jego aromatem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, świetna musi być taka domowa konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, co za aromat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach i och! Cudowne kwiatkowe przetwory. Konfiturka, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/21/2011

    Aa, te konfitury musi smakować świetnie. :) Krótko mówiąc, wyposażyłaś się na tę zimę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chantal, to w takim razie wiesz już, że warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Amber, tak letnio jeszcze się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuchennefascynacje, spróbuj w taki razie dodać go do przetworów, coś wspaniałego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Slyvvia, jest pyszna a jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga, mam nadzieję że czuć przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Majana, z taką konfiturą zima niestraszna )

    OdpowiedzUsuń
  14. Shaday oj tak! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. ten aromatyczny cukier mnie zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  16. Asieja, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. och, wiesz że uwielbiam te twoje różane przetwory, prawda? aż ślinka cieknie, bo aromat przedostaje się przez monitor:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, miło że jesteś. Dziękuję! Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect