codzienność

poniedziałek, 29 września 2014

zupa borowikowa


Zupa ze świeżych borowików, najlepsza w trwającym sezonie grzybowym, o wspaniałym smaku i niezwykłym aromacie. Prosta do ugotowania zupa borowikowa dobrze smakuje podana ze świeżym pieczywem. 


800 g borowików
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1 cebula
1500 ml bulionu
30 g masła 
sól 
śmietana 
natka pietruszki 

Borowiki oczyścić i dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać borowiki i wszystko razem przesmażyć. Dodać bulion, obrane warzywa, zagotować i wszystko gotować około 40 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Zupę podawać ze śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki. 

11 komentarzy:

  1. Boska:) ja chcę taką zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,
    zjadłabym już zaraz,na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Zazdroszczę Ci tych borowików ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa grzybowa , mniam , wieki nie jadłam takiej prawdziwej

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupki grzybowe należą do moich ulubionych, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna zupka, pachnąca lasem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pachnie przez monitor:-) Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    Nie mogłabyś wysłać mi choć trochę?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, miało być spotkanie :( A borowiki niestety i u nas się już skończyły :(

      Usuń
    2. Podczas ostatniej wycieczki do lasu przez chwilę byłam taka szczęśliwa, kiedy dojrzałam pokaźną rodzinkę prawdziwków. Niestety okazały się rodzinką goryczaków;)
      A spotkanie jeszcze będzie, nie ma co się smucić:))

      Usuń
  9. Delicje taka zupa, ale póki co mąż przynosi tylko opieńki:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect