czwartek, 31 lipca 2014

nadziewane kwiaty cukinii w sosie pomidorowym


Kwiaty cukinii nadziane masą zrobioną z ricotty i parmezanu z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, doprawione gałką muszkatołową, gotowane w pysznym sosie na bazie świeżych pomidorów, z szalotką, czosnkiem oraz czarnymi oliwkami, to wspaniała potrawa. To danie pysznie smakuje podane w towarzystwie świeżego pieczywa, z lampką ulubionego schłodzonego wina. Nadziewane kwiaty cukinii w sosie pomidorowym przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego", dodaję do akcji Jem kwiaty 2014. 


12 kwiatów cukinii
250 g ricotty
1 gałązka bazylii
1 gałązka mięty
1/4 pęczka natki pietruszki
50 g parmezanu
skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Ricottę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, startym parmezanem, posiekanymi ziołami oraz skórką cytrynową, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.


500 g pomidorów
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czarnych oliwek
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oliwki i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu delikatnie dodać nadziane kwiaty cukinii, skropić je oliwą, przykryć patelnię pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż kwiaty ugotują się w środku, a sos zgęstnieje. Danie przed podaniem skroić sokiem z cytryny. 



12 komentarzy:

  1. ależ widok! świetne są:) ja już drugi rok się za nie zbieram i jakoś mi nie po drodze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety u nas kawiatów brak...;-(( Piękne danie do winka, whm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak własnie sobie myślę od niedawna o tych kwiatach i ciekawe czy Za Rzeką już są :D
    Cudowne danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłbym wszystko! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. ooooo takie kwiatki to ja rozumiem , Kamilka ja poproszę na wynoś porządną porcję

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie miałam jeszcze okazji próbować kwiatów cukini ... kuszące danie

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam, ale chętnie przysiadłabym sie do tego apetycznego talerza, danie wygląda bosko !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wooooow, ale cudowności serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To danie wygląda przepięknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. PIĘKNE!!! Nic dodać,nic ująć.. świetne.

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam, uwielbiam. wyraziłam się dosadnie! Szkoda, że nie mam cukinii z kwiatami, zaraz bym popełniła ten przepis.Popatrzę sobie na niego jeszcze troszkę....

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect