czwartek, 17 lipca 2014

ciasto migdałowe z owocami lata


Ciasto migdałowe z owocami lata, to pyszny sposób na wykorzystanie białek. To bardzo delikatnie migdałowe ciasto z ulubionymi letnimi owocami jest idealne do popołudniowej kawy.


130 g mąki pszennej
130 g mielonych migdałów
6 białek
240 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g jagód
85 g malin
85 g truskawek
85 g moreli
cukier puder

Białka ubić ze solą na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i wszystko razem ubić. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
 


7 komentarzy:

  1. oj zjadłabym kawałek, zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z migdsłsmi nie jadłam.
    O widzę jagody kamczatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciacho! I jakie kolory cudne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysły na wykorzystanie białek są u mnie bardzo mile widziane:)
    Szczególnie latem, kiedy robię dużo lodów;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne! i takie swojskie ciacha kocham najbardziej:) podziel się odrobiną, to podeślę ci moją drożdżówkę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect