wtorek, 22 lipca 2014

konfitura czereśniowa z różowym pieprzem


Przepis na wyjątkowo aromatyczną konfiturę czereśniową z różowym pieprzem o bardzo
intrygującym smaku. Ta słodka i bardzo aromatyczna konfitura jest idealna do kanapek, tostów i słodkich wypieków, a w połączeniu z serem zapewni niezapomniane wrażenia smakowe.


1500 g wydrylowanych czereśni 
 500 g cukru
1 cytryna
1 łyżka różowego pieprzu

Czereśnie wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem i odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia,
dodać pieprz i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorąca konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 


10 komentarzy:

  1. Doskonała!
    Robię taką z wiśniami i truskawkami.
    Wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Konfitura bardzo apetyczna i intrygująca. Miałabym chęć zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammmm ale fajowy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woooow, co za genialny pomysł na konfiturę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam pojęcia, jak smakuje różowy pieprz, więc nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak smakuje ta konfitura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karo, różowy pieprz jest subtelnie pikantny i lekko słodkawy :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Lubię takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli znowu Francja Elegancja u Kamili , z czerwonym pieprzem wow

    OdpowiedzUsuń
  8. Czereśni nigdy nie robiłam tak. Zawsze mi się wydawały za słodkie. Ale ta cytryna pewnie dużo zrobiła:-) Wygląda bajecznie z tym pieprzem:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect