środa, 9 lipca 2014

paj agrestowy z bezą


Bardzo kruche ciasto, wypełnione kwaskowatym nadzieniem z czerwonego agrestu, syropu z kwiatów czarnego bzu, żółtek i masła, otulone słodką, chrupiącą bezą jest wyśmienitym deserem. Ten wyrazisty w smaku, letni agrestowy paj z bezą przygotowany według przepisu z Jamie Olive Magazine dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.  


180 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości formy i przełożyć, dociskając do dna i boków. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche.

 

500 g agrestu
60 g cukru
3 żółtka
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g masła
200 ml wody  


Umyty i obrany agrest przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę i gotować na małym ogniu 5 minut, aż agrest zmięknie. Odstawić z ognia i dodać syrop z kwiatów bzu. Odcedzić płyn i kilka łyżek wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wymieszać z resztą gorącego płynu, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę ostudzić, po czym zmiksować z żółtkami i masłem, na koniec dodać agrest i wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na upieczony spód.


4 białka
175 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Białka ubić na pianę, ciągle miksując, dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Masę bezową przełożyć na nadzienie agrestowe. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150° C i zapiekać paj około 40 minut, aż beza będzie lekko rumiana i krucha. Ciasto podawać po ostygnięciu.



6 komentarzy:

  1. Rzokoszne ciacho z bezą!
    Poproszę porcję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo proszę! A do tego kawcia czy dobra herbatka? Pozdrawiam

      Usuń
  2. Agrest, beza i syrop z czarnego bzu , to poprosze dokładny adresik , schrupałabym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, zapraszam! A zabierzesz pierogi? Buziaki!

      Usuń
  3. Oglądając Twoje zdjęcia tego paja nagle poczułam się okropnie głodna na słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect