piątek, 18 lipca 2014

galaretka z czerwonej porzeczki


Domowa galaretka z czerwonej porzeczki doskonale smakuje jedzona łyżeczką, świetnie nadaje się do smarowania pieczywa i przekładania ciast.


1500 g czerwonej porzeczki
1000 g cukru
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny


Owoce przełożyć do garnka, wlać wodą i zagotować. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Przecedzić przez gęste sito i otrzymany sok przelać z powrotem do garnka. Wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż galaretka zacznie gęstnieć. Gotową galaretkę przelej do wysterylizowanych, gorących słoików. 

11 komentarzy:

  1. Też kiedyś robiłam, pychota. A zdjęcia takie, że ma się ochotę sięgnąć po łyżeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mi się ta galaretka podobała, ale ta ilość cukru mnie przeraża;)
    Jak dodam mniej to pewnie nie wyjdzie galaretka, tylko słodki sok, co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, kiedyś robiłam sok a wyszła galaretka, tak, że różnie bywa, ja bym spróbowała, najwyżej pyszny soczek będzie :) Miłego

      Usuń
  3. O, ciekawy pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często tak robie zz truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  5. to zdecydowanie coś dla mojego mężusia, który porzeczkę uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie:-) Chcę taką:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porzeczkowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna galaretka, aż miałabym chęć zrobić.

    OdpowiedzUsuń

  10. zdjęcia urzekają :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect