czwartek, 24 lipca 2014

sernik z musem truskawkowym


Aksamitny w smaku i bardzo kremowy włoski sernik upieczony z ricotty na herbatnikowym spodzie z dodatkiem musu truskawkowego. Sernik z musem truskawkowym jest pyszny, najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. 

150 g truskawek
50 g cukru

Truskawki zmiksować z cukrem na gładki mus, odstawić.  

200 g herbatników
50 g masła

Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić.
 

750 g ricotty
180 g cukru
5 jajek
1 łyżka pasty waniliowej
1 łyżka skrobi kukurydzianej

W misce utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodać ser i ubić wszystko razem na gładką masę, dodać skrobię i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Na wierzchu sernika kłaść w odstępach po łyżeczce musu truskawkowego, następnie patyczkiem zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po powierzchni tworząc fantazyjne wzorki. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. 


10 komentarzy:

  1. aż zapachniało u mnie truskawkami! :) ciasto z tymi owocami to najlepsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki, ten wygląda apetycznie, i te truskawki do tego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki z ricotty bardzo lubie, bo mi tu, na emigracji, przypominają nasze polskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota :)

    Zapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny!
    Serniki kocham ( tak samo jak lody...)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki! ja jestem totalnie zakręcona na punkcie serników, kocham ponad wszystko:) twój porywam w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham serniki, ale jeść:-) Z ricottą jeszcze nigdy nie robiłam, więc szykuj porcję dla mnie, bo język mi normalnie ucieka;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamila, tak zgłodniałam przeglądając twoje przepisy, że niesamowite. Świetny ten patencik na kleksiki truskawkowe ! Pierwszy raz coś takiego widzę

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect