czwartek, 3 lipca 2014

chłodnik botwinkowy z czosnkiem niedźwiedzim


Doskonale smakujący chłodnik przygotowany na bazie botwinki, buraczków i maślanki, podany z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, który dodaje mu wyjątkowego smaku. Chłodnik botwinkowy z czosnkiem niedźwiedzim pysznie smakuje podany z gotowanym jajkiem.  


2 pęczki botwinki z buraczkami
500 ml wody
1000 ml maślanki
sok z cytryny
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 ogórek wężowy
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól
cukier 
jajka przepiórcze 


Botwinkę wypłukać i drobno posiekać, buraczki pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować około 5 minut, aby uzyskać ładny kolor i smak, dodać sok z cytryny, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonego wywaru dodać maślankę, starty na tarce ogórek, rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekany koperek, czosnek niedźwiedzi oraz szczypiorek. Wszystko to razem doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej jest przygotować chłodnik dzień przed podaniem, wtedy wszystko się przegryzie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. 

6 komentarzy:

  1. Przepyszny!
    Uwielbiam.
    I ten fantastyczny kolor...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam napisać dokładnie to samo co Amber!
    Nie mogłabym mu się oprzeć:))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię chłodniki:d

    OdpowiedzUsuń
  4. boska <3 mniam, mniam! cudny kolor

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mało chłodnikowa jestem ,ale kolor zabójczo mi się widzi i z tym jajem , wow

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect