sobota, 19 lipca 2014

ser halloumi z truskawkami i miętą


Apetycznie zrumieniony halloumi podany z rukolą i marynowanymi truskawkami w orzeźwiającym sosie z miętą, miodem i cytryną zmienia się w przepyszną przystawkę. Smażony ser halloumi z truskawkami i miętą jest idealny jako lekki posiłek w ciągu dnia. 


200 g truskawek
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 gałązki mięty
sól
pieprz

Oczyszczone truskawki pokroić na plasterki, dodać posiekane liście mięty oraz pozostałe składniki, doprawić solą oraz pieprzem, wszystko razem dobrze wymieszać.

180 g sera halloumi
70 g rukoli

Ser pokroić w plastry o grubości jednego centymetra i obsmażyć na patelni z obu stron, aż uzyska ładny, złotobrązowy kolor. Na talerzu ułożyć ser, truskawki i całość polać sosem.

5 komentarzy:

  1. To dopiero jest pyszna przekąska :)
    Chętnie się poczęstuję;)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, pyszna, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale cudo:-) A może być z oscypkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, na pewno też będzie smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect