sobota, 26 lipca 2014

tarta z wiśniami


Tarta naładowana kwaskowatym nadzieniem wiśniowym, otoczona doskonałym rozwarstwiającym się maślanym, kruchym ciastem jest idealnym letnim ciastem. Z przepisu można upiec trzy małe pyszne tarty lub jedną dużą. Tartę z wiśniami z kruchym ciastem, upieczonym na podstawie tego przepisu, dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie 2014".


300 g mąki pszennej
50 g cukru
230 g masła
125 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli 
 2 łyżki wódki

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, kefir oraz wódkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić w proporcji 2/3, większą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie, dostosowując do wielkości foremek i przełożyć, dociskając do dna i boków.
 

1300 g wypestkowanych wiśni
200 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej
sok z 1 cytryny 

Do garnka włożyć wiśnie, wlać sok z cytryny, dodać cukier i całość zagotować. Masę ostudzić, a następnie dokładnie wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Nadzienie wiśniowe równo rozłożyć na przygotowanych spodach.


cukier puder

Pozostałe ciasto podzielić na części, wywałkować na podsypanym mąką blacie, pociąć w dowolnym kształcie i ułożyć na wiśniowej masie wierzch, dobrze dociskając do krawędzi foremek. Tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Tarty dobrze ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.  



12 komentarzy:

  1. Piękna, apetyczna, z wzorkami i wiśniami.....poproszę....chociaż to z ostatniej fotki...pleasssse!!!
    Serdeczności Kamila :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. O mateczko kochana, oddam królestwo za kawałek tego ciasta , wisienki moje kochane i to jak pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej ale wspaniale wyszedl.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem kiedyś podobną, była pyszna! :>
    Piękny wiatrak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wiśni w środku! Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka soczysta i pełna wiśni, mniam! Ślinka cieknie po prostu.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne nacięcia;)) Musi byc pyszna! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiśnie z ciastem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie dodawałam jeszcze do ciasta kruchego, ani wódki, ani kefiru. Kamila gadaj, dlaczego tak ? :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ciasto z tymi dodatkami jest świetne, listkuje się jak francuskie, a w smaku poezja :) Polecam :)

      Usuń
  10. O kurka, to ciasto mnie zaintrygowało, musimy wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect