czwartek, 10 lipca 2014

pierożki z jagodami i białą czekoladą


Pierożki z pysznego, kakaowego ciasta z dodatkiem mleka wypełnione po brzegi jagodami wymieszanymi ze startą białą czekoladą doskonale smakują podane ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Pierożki z jagodami i białą czekoladą inspirowane przepisem Adama Chrząstowskiego to pyszny letni obiad.


250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
mleko
1 jajko
300 g jagód
100 g białej czekolady
sól
śmietana
cukier puder


Jagody wymieszać z pokruszoną czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli i jajko, wymieszać i dodać mleka do odpowiedniej gęstości. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. Pierogi podawać w towarzystwie śmietany wymieszanej z cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Nie wiem czy może być coś lepszego ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilko, wspaniałe pierożki! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jakie smakowitości..

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi z jagodami a czekoladowe tym bardziej:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne są te pierożki, genialne :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycające, Kamilka normalnie te jagody i biała czekolada ,aż do mnie krzyczą

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect