środa, 16 lipca 2014

sorbet czereśniowy z winem


Gładki i bardzo kremowy sorbet z czereśniowy z dodatkiem różowego wina, które nadaje mu doskonałego smaku i nie pozwala całkowicie zamarznąć. Sorbet można przygotować bez maszynki do lodów, ponieważ dodatek alkoholu sprawia, że w sorbecie nie tworzą się kryształki lodu. Ten pyszny, bardzo orzeźwiający sorbet czereśniowy z winem inspirowany tym przepisem, dodaję do Akcji lodowej 2014.




500 g wydrylowanych czereśni 
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki syropu z agawy
3/4 szklanki różowego wina




Do garnka włożyć czereśnie, dodać cukier i syrop z agawy, całość doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż cukier się rozpuści. Całość zestawić z ognia, ostudzić. Ostudzoną masą zmiksować na gładkie puree. Do masy dodać wino i całość dokładnie wymieszać. Sorbet przelać do pojemnika do mrożenia i całość zamrażać co najmniej 4 godziny. 





Akcja lodowa 2014

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo soczyście i kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tym winem, koniecznie muszę spróbować. Nie wiem, czy dostanę czereśnie, ale pewnie można zastosować różne owoce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama słodycz. Czereśnie zjadam na pniu, ale aktualne tonę w wiśniach, zamykając lato na zimę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect