codzienność

niedziela, 6 lipca 2014

drożdżowe ślimaczki z truskawkami i czekoladą


Pyszne, mięciutkie i puszyste ślimaczki z drożdżowego ciasta z truskawkami i kawałkami czekolady, polane śmietanową polewą są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Doskonałe drożdżowe ślimaczki z truskawkami i czekoladą inspirowane przepisem Majki


500 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
42 g drożdży
1 jajko

W rondelku stopić masło, wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wszystko razem dobrze wymieszać. Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać mleko z dodatkami, jajko i zagniatać ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i będzie odstawało od ścianek misy. Ciasto przykryć i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 


300 g truskawek
100 g czekolady

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 50 centymetrów. Na cieście równomiernie rozłożyć pokrojone w kostkę truskawki oraz posiekaną czekoladę. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.


30 g kwaśnej śmietany
100 g cukru pudru

Kwaśną śmietanę wymieszać na gładko z cukrem pudrem. Upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, gorące polać przygotowaną polewą i odstawić ciasto do wystygnięcia. 


8 komentarzy:

  1. Kamila , jakbyś była moją sąsiadką to ja bym warzyła z 100kilo :D co wypiek to fajniejszy i apetyczniejszy , te drożdżówki to pewnie d..ę urywają , wyglądają bosko

    OdpowiedzUsuń
  2. z truskawkami iczekoladą!?
    biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis-jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ślimaczki, a skoro na dodatek są z truskawkami, to zabieram Ci wszystkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie one są piękne! CHętnie bym zjadła takiego ślimaczka. Apetyczne bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja poprosze jednego slimaczka :) Pamietam..byly pyszne. Chyba znow musze je upiec ;)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect