codzienność

sobota, 13 października 2012

zupa z pomidorów z mozzarellą


Pyszna, pachnąca pomidorami z dodatkiem selera naciowego, papryki i marchewki. Doprawiona świeżymi ziołami i serem mozzarella. Zupa z pomidorów z mozzarellą syci i dobrze smakuje. Gdyby komuś przeszkadzał ciągnący się pod wpływem ciepła ser proponuję dodać go bezpośrednio na talerz przed podaniem, albo zupę zmiksować.

600 g pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
3 łyżki oliwy
500 ml bulionu
sól
pieprz
bazylia
oregano
125 g mozzarella
śmietana

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, całość chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wlać bulion i gotować całość około 25 minut. Do zupy dodać pokrojony w kostkę ser i posiekaną bazylię oraz oregano i całość dobrze wymieszać, tak by ser się rozpuścił. Zupę podawać z kleksem śmietany. 

21 komentarzy:

  1. jak to rewelacyjnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna zupka na chłodniejsze dni i wygląda niesamowicie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym.Uwielbiam bowiem pomidorową zupę. Z mozzarellą nie jadłam.
    Pozdrawiam Cię Kamilko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanka, mozzarella to taki mały ale smaczny dodatek :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mmmmm jaki zapach!!! Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiamy Kamilo !
    Tapenda :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, aromatycznie, pomidorowo...lubię bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne:) na pewno poprosiłabym o dokładkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, tak .... jutro w moim talerzu taka będzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AZgotuj, mam nadzieję, że posmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. uwielbiam takie zupki,lekkie i pożywne a mozarellę mam bo własnie kupiłam w lidu to jutro zrobię ta pyszną zupkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Anonimowy10/18/2012

    Właśnie kosztuje zupki zrobionej wg tego przepisu i musze powiedzieć, że jest smaczna ale zamiast mozzarelli dałabym np ser topiony,powód.... ten ser strasznie sie lepi do łyzki,talerza, zębów i jest to dość niefajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10/18/2012

      PS. zmiksowałam całość i jest lepiej :)

      Usuń
    2. Anonimowy, mam nadzieję, że obyło się bez poparzeń, zaznaczę w takim razie o tym ciągnącym serze :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect