piątek, 12 października 2012

za'atar


Za'atar według źródła to przyprawa w krajach arabskich, przygotowuje się ją zwykle za pomocą suszonego tymianku, oregano, zmieszanego z prażonymi ziarnami sezamu i soli, choć inne przyprawy, takie jak sumaka, kminek, kolendra lub nasiona kopru, cynamonu, goździki, ziele angielskie mogą również zostać dodane. Przepisy dla takich mieszanek przyprawowych są często utrzymywane w tajemnicy. Taka mieszanka przypraw jest powszechnie dodawana do wielu potraw i używana jako dodatek do pieczywa arabskiego. Przyprawia się nią mięso, warzywa lub posypuje hummus, jest również spożywane z labneh. Przepis na za'atar według książki May S.Bsisu "Kuchnia arabska".
 
1/4 szklanki ziaren sezamu
1 szklanka suszonego oregano
1/2 szklanki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
2 1/2 łyżki soli
3 łyżki sumaku

Ziarna sezamu wsypać na patelnię i podgrzewać na dużym ogniu, aż zaczną strzelać i staną się rumiane. Sezam należy cały czas mieszać aby ziarna się nie spaliły i zdjąć z patelni jak tylko zaczną się rumienić. Do ostudzonych ziaren sezamu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect