niedziela, 14 października 2012

tarteletki z kremem waniliowym i figami


Maślane kruche babeczki nadziane waniliowym krem budyniowym z pysznymi figami i malinami smakują znakomicie. Tarteletki z kremem waniliowym i figami umilą każdą niedzielę. 


240 g masła
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, pastę waniliową i wymieszać. Wsypać mąkę, sól i mieszać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ciasto. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wykroić krążki i nimi wyłożyć foremki. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190° C, wstawić foremki do piekarnika i piec około 20 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.


1 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 jajko
1 żółtko
6 fig
1 szklanka malin
cukier puder

Mleko z pastą waniliową umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do miski jajko i żółtko, dodać cukier, skrobię i wymieszać trzepaczką. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski, przykryć powierzchnię kremu folią, ostudzić i schłodzić w lodówce. Figi umyć i pokroić na cząstki. Wyjąć krem z lodówki, zamieszać łyżką i nałożyć porcje do foremek z ciasta. Rozprowadzić równą warstwą. Udekorować cząstkami fig i malinami, lekko wciskając owoce w krem, oprószyć cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Cudny deser na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, dziękuję :) Przyjemności!

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Tarteletki wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  3. wyglądają mega apetycznie, porywam jedną taką:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bardzo proszę, dla wszystkich weź :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Weronika, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Olcik, zgadzam się, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. wyglądają przepysznie, jedna tartaletka dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, bardzo proszę :)

      Usuń
  7. Smakowicie wyglądają,pychota.Lubię połączenie fig z malinami.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Christopher, to bardzo smaczne połączenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Kochana, przepiękne zdjęcia! Jak zawsze kusisz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, dziękuję Ci bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Piękne, apetyczne zdjęcia! Ten krem musi smakować niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka, jeśli lubisz budyniowe, to będziesz zachwycona :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ależ ci piękne zdjęcia wyszły! Patrzę jak się ładnie rozwijasz i mi się oczy cieszą :) Super! A tartaletki wyglądają na takie, od których by mnie musieli kijem odganiać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect