sobota, 6 października 2012

tarta boćwinowa


Pyszna tarta na drożdżowym cieście z nadzieniem z boćwiny z dodatkiem twarogu. Inspiracją do zrobienia tarty boćwinowej jest przepis z bloga Belgia od kuchni. Tartę o nazwie al djote pieką mieszkańcy Nivelles, z dodatkiem miejscowego sera z mleka krowiego boulette lub casette, u mnie w zastępstwie pełnotłusty twaróg śmietankowy.

140 g mąki pszennej
20 g masła
7 g suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli
50 g wody 

Z podanych składników wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.


200 g twarogu
100 g boćwiny
1 cebula
1 jajko
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekane liście boćwiny i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozkruszyć ser i połączyć z rozbełtanym jajkiem i dodać do boćwiny. Masę boćwinową wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut.



10 komentarzy:

  1. Świetna!
    Masz ostatnio fazę na boćwinę jak widzę.
    Ale popieram,bo jest pyszna i niedoceniana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, oj mam faktycznie, bo rośnie sobie w ogródku i aż szkoda nie korzystać z jej dobrodziejstwa. Miłej soboty!

      Usuń
  2. bardzo apetycznie ta tarta wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, jest bardzo smaczna, polecam :)

      Usuń
  3. Ale piękna tarta! Ślicznie jesienna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo jesienna i pyszna. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Drożdżowa tarta, to prawie jak pizza, więc na pewno by mi smakowala:) udanej niedzieli!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, rzeczywiście to taka zdrowa pizza :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect