środa, 24 października 2012

sernik z ricotty na herbatnikach


Bardzo kremowy i delikatny sernik upieczony z sera ricotta na spodzie z herbatników, doskonale smakuje podany z owocami. Świetnie komponować się będzie smakowo z figami czy też jagodami, idealnie pasować też będą maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie czy też czereśnie. Sernik z ricotty na herbatnikach z przepisu znalezionego tutaj upieczonego z podwojonej porcji.


200 g herbatników pełnoziarnistych
140 g masła
1000 g sera ricotta
2 łyżeczki pasty waniliowej
6 jajek
10 łyżek cukru
skórka z 1 cytryny

Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, pastę waniliową i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Wyjąć formę z piekarnika i na podpieczone herbatniki wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez kolejne 40 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę to ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny. 

26 komentarzy:

  1. mmm, co za pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotej, niebo w gębie, polecam :)

      Usuń
  2. Cudo i te figi na wierzchu! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczek, figi dodają uroku :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepiekny sernik! :) musi smakowac oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, wspaniały! Częstuję się do porannej kawy:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, do kawci wyśmienity :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. GrowingUp, polecam bardzo, pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo ładnie prezentuje się ten serniczek:) mam dużą ochotę wypróbować ricottę do sernika, bo jeszcze tego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam więc ricottę do sernikowych wypieków, jest znakomita. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Rozkoszny!
    Zabrałabym się do niego z ogromnymi emocjami.
    Smacznego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Śliczne, jesienne zdjęcia.
    Tradycyjnie już porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, będzie mi bardzo, bardzo miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Lubie serniki z ricotty, sa tak delikatne w smaku... Pieknie wyglada, udekorowany figami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, uwielbiam serniki z ricotty, są pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Wspaniały sernik. Lubię ricottę i figi, więc to coś w sam raz dla mnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilka, pychotka, polecam

      Usuń
  11. Kamilko, cudny ten serniczek! Smakowitości u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jako sernikowa królowa, może się skusisz :) Ściskam!

      Usuń
  12. Mam nadzieję, że jeszcze został jakiś kawałek ;) raz mi się upiekł i potwierdzam - jest pyszny :) piękny aranż z figami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, u mnie jeszcze nieraz będzie gościł :) POzdrawiam

      Usuń
  13. Wspaniały serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dziękuję. Miło, że wpadłaś do mnie :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect