codzienność

środa, 8 sierpnia 2012

kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego


Przepyszne smażone w głębokim tłuszczu kwiaty cukinii, nadziewane ricottą, startym parmezanem, świeżo posiekaną bazylią i sokiem z cytryny. Kwiaty podane z sosem na bazie octu balsamicznego, smażonymi listkami bazylii i startym parmezanem. Przepis na kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego autorstwa Curtisa Stone, australijskiego szefa kuchni. Przepis na kwiaty cukinii dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


150 ml octu balsamicznego

Do małego rondla wlać ocet balsamiczny i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje do konsystencji syropu, odstawić na bok. 


250 g serka ricotta
2 liście bazylii
sok z 1 cytryny
25 g parmezanu
sól 
pieprz

W misce wymieszać serek ricotta, posiekane liście bazylii, sok z cytryny i starty parmezan, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty cukinii, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je masą z ricotty. Skręcać końce kwiatów tak, aby nadzienie nie wypadło.

100 g mąki pszennej
120 ml gazowanej wody mineralnej
12 kwiatów cukinii
25 g parmezanu
olej do smażenia 
bazylia

Do płytkiego naczynia wlać gazowaną wodę mineralną i powoli przesiewać mąkę do środka, ciągle mieszając tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do głębokiej patelni nalać oleju i mocno rozgrzać. Nadziane kwiaty cukinii zamaczać partiami w cieście tak, aby się dobrze oblepiły i smażyć na głębokim tłuszczu przez 2 minuty aż będą chrupiące i rumiane. Usmażone kwiaty wyciągać szczypcami i osuszać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Usmażyć w głębokim tłuszczu liście bazylii, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać razem z kwiatami skropione sosem z octu balsamicznego.



24 komentarze:

  1. Prawdziwie letni posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwykłe pachnące latem

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te kwiaty cukinii!
    Kuszą i są takim letnim comfort food.

    OdpowiedzUsuń
  4. woooowwwwwwww
    w życiu nie jadłam czegoś takiego, a chętnie bym skosztowała. Wyrafinowany, elegancki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisuje i już w weekend będę próbować z sardyńskimi kwiatami. Super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, jestem ciekawa jak Ci posmakują :)

      Usuń
  6. wyrafinowane, popieram Antenkę. I do tego wystrzałowo wygląda. Ciekawa jestem smaku tych kwiatów cukinii.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, kwiatki mają podobny smak do cukinii, bardziej delikatny :)

      Usuń
  7. Prawda,ze kwiaty cukini sa smaczne!? Mi smakuja przygotowane na rozne sposoby. O dziwo nawet dzieci je uwielbiaja .... ;))) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, uwielbiam te kwiatki, proste w przygotowaniu, a takie eleganckie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. wspaniały pomysł, to nadzienie jest cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, to musi byc pyszne! :) musze kiedys zrobic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, jeśli jeszcze nie robiłaś, to bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Cudne danie!:)
    Szkoda, że nie mam gdzie zdobyć kwiatów cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, szkoda, też bardzo żałuję. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Ojej, ale pysznie!
    Marzy mi się takie danie, ale mam trudności w zdobyciu kwiatów cukinii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, pyszne polecam, ze się uda gdzieś je zdobyć :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Mmmm, cóż za uczta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, prawdziwie kwiatowa :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect