codzienność

piątek, 13 lipca 2012

balsamiczne lody truskawkowe


Lody które mają prostą recepturę przygotowania, nie wymagającej obróbki cieplnej. Składniki lodów wystarczy zmiksować w blenderze, do ich przygotowania wystarczą soczyste, słodkie truskawki, serek mascarpone i odrobina dobrego octu balsamicznego, dzięki któremu lody nabierają niepowtarzalnego smaku a truskawki zyskują na wyrazistości. Przepis na te przepyszne balsamiczne lody truskawkowe, pochodzi od Liz Franklin, mieszkającej we Włoszech Angielki, autorki książek kulinarnych i właścicielki szkoły gotowania w Abruzzo, a znalazłam go u Agnieszki w Kuchni nad Atlantykiem.


500 g truskawek
100 g cukru
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
125 g serka mascarpone
125 ml pełnotłustego mleka

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem i octem balsamicznym. Zostawić do przemacerowania w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. W blenderze zmiksować truskawki z cukrem i octem oraz mascarpone i mleko. Mrozić masę w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta.

20 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Poproszę...
    Podane w takiej scenerii smakują jeszcze pyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. te lody mają niesamowity kolor!ach jakie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Co ja bym dała za maszynkę do lodów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, ja długo o niej marzyłam :)

      Usuń
  4. wow! super przepis, od razu zapisuję! i bez surowych jajek:))) muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nie mam maszynki do lodów:( A przydałaby się przydała do robinia takich cudów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, maszynka to fajna sprawa, ja kupiłam mężowi na imieniny :)

      Usuń
  6. Trudno mi wyobrazić sobie lody z octem, ale wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, dodatek octu balsamicznego doskonale pasuje do truskawkowych lodów, świetnie podkreśla smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Myślę, że po tych wpisach, też nie mam wyjścia, tylko kupię maszynkę:-) Lody bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze polecam zakup maszynki do lodów, jednorazowy wydatek, a radość z własnych lodów domowych przez długie lata. Podstawowa masa bazowa do różnych lodów daje podstawę do własnych eksperymentów. Trzeba próbować różnych przepisów, najlepiej modyfikować dostępne według własnego pomysłu. To świetna zabawa, szczególnie lubiana przez dzieci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody domowe, potwierdzam i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ale boskie! Mniam, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect