codzienność

niedziela, 3 czerwca 2012

truskawkowy placek z migdałami


Ciasto bardzo puszyste i mięciutkie z dodatkiem soczystych truskawek i płatków migdałowych. Truskawkowy placek z migdałami idealnie nadaje się do kawy w niedzielny poranek.

5 jajek
200 g cukru
200 ml oleju
220 g kwaśnej śmietany
500 g mąki tortowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g truskawek
50 g płatków migdałowych
sól
cukier puder 


Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać olej, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i dalej ubijać. Następnie cały czas ubijając dodawać powoli mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć pokrojone truskawki, posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180º C. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło należy przykryć folią aluminiową. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

34 komentarze:

  1. Tapenda
    Truskawki, płatki migdałowe.....mniaaam musi być odlotowy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, ciasto zniknęło bardzo szybko, więc na pewno było pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. faktycznie wygląda na super mięciutki i leciutki :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wyglada oblednie pysznie, tak lekko i puszyscie, ale mi narobilas ochoty na takie ciacho!

    Buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, mnie na widok Twoich ciast zawsze ślinka cieknie :) Ściskam!

      Usuń
  5. klasyka w najlepszym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczności!
    A smak to musi być poezja.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie ukrywam, że mnie zachwycił

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno pyszniutkie:))) akurat jestem teraz drożdżówkowo zaspokojona (po wczorajszym spotkaniu wielkopolskich bloggerów:), ale i tak bym się skusiła na kolejny kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z kilku relacji widzę, że było fantastycznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Piękne ciasto:) Takie idealne na niedzielę:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, na poniedziałek już nic nie zostało :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje, to jest nas dwie :)

      Usuń
  12. Wygląda bardzo leciutko i soczyście. Nabrałam ogromnej ochoty! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata, jest bardzo puchate, a truskawki dają wilgotność :)

      Usuń
  13. Och codzienne tortury u Ciebie! Trzeba znowu obejść się smakiem;-(

    OdpowiedzUsuń
  14. Znowu u Ciebie Kamilo truskawkowe pysznosci ! Oj, wprosilabym sie na takie ciasto bo tam gdzie truskawki tam i ja ;))) A umnie jak na razie dzieci nie pozwalaja mi nic zrobic z truskawek bo .... zawsze je zjedza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, te truskawki musiałam schować sama przed sobą :)

      Usuń
  15. pysznie wyglada! coś ostatnio mnie do drożdżowego ciągnie .. :D pora sie zabarać kiedys za nie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobne połączenie, ale z rabarbarem. Teraz pora wypróbować truskawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, czas truskawek się zbliża, szkoda tylko rabarbaru :) Pozdrawiam

      Usuń
  17. ciasta na oleju z owocami sezonowymi przez długi czas były jedyną rzeczą jaką potrafiłam piec :D mogłam się zajadać nimi do upadłego (ale przecież ciasta na oleju rzepakowym to samo zdrowie, obniżają cholesterol i mają witaminki :D tak sobie przynajmniej tłumaczyłam (ale zgodnie z prawdą) :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartinka, jest dokładnie tak jak piszesz, wszystko zgodne z prawdą, życzę więc smacznego :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect