codzienność

wtorek, 21 października 2025

szarlotka biszkoptowa z kremem


Szarlotka biszkoptowa z kremem inspirowana przepisem Mirabelki jest przepyszna. W cieście tym został połączony lekki jak puch biszkopt z kremem budyniowym i warstwą jabłek w cytrynowej galaretce.

7 jajek
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
225 g mąki pszennej
20 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukry i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i ubić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do blachy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Pierwszą część ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

800 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
2 budynie waniliowe
60 g mąki pszennej
200 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z jajkami, proszkiem budyniowym i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na biszkopcie rozsmarować krem, całość schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

2000 g jabłek
100 g cukru
1 cytryna
2 galaretki cytrynowe

Do garnka włożyć jabłka starte na tarce, dodać cukier, sok z cytryny i całość chwilkę prażyć. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć kremie. Na jabłkach ułożyć drugi biszkoptowy blat, odstawić do całkowitego stężenia.

160 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect