Chleb proteinowy, to pieczywo o wysokiej zawartości białka i obniżonej ilości węglowodanów, idealne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, diabetyków i osób na dietach niskowęglowodanowych lub ketogenicznych. Zamiast tradycyjnej mąki zawiera mieszankę nasion, ziaren i różnych rodzajów białka, co sprawia, że jest sycący, bogaty w błonnik oraz cenne witaminy i minerały. Chleb proteinowy z mąką orkiszową na podstawie przepisu ze strony Brooot, jest bardzo smaczny i zdrowy, bo zawiera dobre składniki, ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Ten pyszny chleb fitness, to propozycja Amber w październikowej piekarni.
30 g orzechów
30 g migdałów
30 g nasion słonecznika
30 g nasion konopi
30 g siemienia lnianego
75 g wody
30 g migdałów
30 g nasion słonecznika
30 g nasion konopi
30 g siemienia lnianego
75 g wody
Na suchej patelni uprażyć nasiona oraz posiekane orzechy i migdały, następnie zaleć wszystko wodą. Przykryć i odstawić na noc, do napęcznienia.
100 g mąki orkiszowej 1050
65 g wody
1 g drożdży
65 g wody
1 g drożdży
W misce wymieszać składniki i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc.
całe ciasto wstępne
namoczone ziarna
100 g mąki orkiszowej
100 g mielonych migdałów
50 g mąki kasztanowej
165 g twarogu
10 g miodu
10 g octu jabłkowego
10 g oleju lnianego
12 g soli
20 g wody
namoczone ziarna
100 g mąki orkiszowej
100 g mielonych migdałów
50 g mąki kasztanowej
165 g twarogu
10 g miodu
10 g octu jabłkowego
10 g oleju lnianego
12 g soli
20 g wody
Do miski dodać wszystkie składniki i zagnieść razem gładkie ciasto. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem, formę przykryć i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej, aż wyrośnie o około 75%. Umieścić foremkę z chlebem w piekarniku nagrzanym do 230° C, gdzie na dnie umieszczony jest pojemnik z wodą, po 10 minutach pieczenia otworzyć piekarnik, by wypuścić parę i zmniejszyć temperaturę do 200° C, dopiekać chleb jeszcze około 40 minut. Chleb studzić na kratce.
Chleb proteinowy z mąką orkiszową na blogach:



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.