Ciasto z gruszkami i kremem waniliowym, to połączenie kakaowego biszkoptu z kremem oraz warstwą gruszek pod galaretką. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, nie jest zbyt słodkie i wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają.
4 jajka
160 g cukru
80 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160 g cukru
80 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej blachy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić, a następnie ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
500 ml śmietany do ubijania
20 g żelatyny
40 ml wody
40 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
20 g żelatyny
40 ml wody
40 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
Żelatynę rozpuścić w podanej ilość wrzącej wody, ostawić do lekkiego stężenia. W misce ubić śmietanę z cukrami na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie na biszkopt, odstawić do stężenia.
2 gruszkowe galaretki
4 gruszki
500 ml wody
4 gruszki
500 ml wody
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na warstwie śmietanowej ułożyć gruszki pokrojone na plasterki, zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.