Chleb Cafone według przepisu Fidelity Cucina to tradycyjny, domowy chleb pochodzący z regionu Neapolu. Jest on znany ze swojej chrupiącej skórki i miękkiego, aromatycznego miękiszu, a jego przygotowanie opiera się na starym przepisie. Chleb można upiec na suszonych drożdżach, choć klasyczny, tradycyjny przepis wymaga zakwasu. Zakwasu wystarczy niewielka ilość, potrzebny jest jednak długi czas wyrastania, aby uzyskać naprawdę spektakularny i pyszny chleb. Doskonały w smaku, który szybko znika pane Cafone, to propozycja Amber we wrześniowej piekarni.
50 g zakwasu pszennego
60 g mąki pszennej 00
40 ml wody
W miseczce rozpuścić zakwas w ciepłej wodzie, dodać mąkę i uformować ciasto w kulę. Kulę umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na co najmniej 3 godziny.
cały zaczyn
70 g mąki pszennej 00
30 ml wody
Dodać wodę i mąkę do zaczynu, uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 3 godziny.
cały zaczyn
350 g semoliny
380 g mąki pszennej 00
400 ml wody
30 g soli
Do misy miksera dodać zaczyn, wlać ciepłą wodę, dodać mąki i całość wyrabiać hakiem, aż uzyskamy bardzo elastyczne ciasto. Dodać sól i kontynuować wyrabianie, aż ciasto będzie idealnie uformowane i zacznie odchodzić od ścianek miksera. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt na posypanym mąką blacie i złożyć je na trzy części. Powtórzyć ten proces trzy razy. Następnie uformować bochenek, umieścić go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Powierzchnię chleba naciąć w poprzek i umieścić go w piekarniku nagrzanym do 200° C na około 20 minut. Na dnie piekarnika umieść pojemnik z wodą, aby chleb cafone miał ładną skórkę po upieczeniu.
Pane Cafone na blogach:
Piękny i taki jak w Neapolu. Dziękuję, że byłaś we wrześniowej Piekarni.
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony i widać mięciutki miękisz. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego.
OdpowiedzUsuń