Jabłecznik po włosku
To jeden z najczęściej podpytywanych sekretnych przepisów i kiedy postanowiliśmy napisać tę książkę, było jasne, że musi do niej trafić. Niech dalej pozostanie tajemnicą i nie mów o nim nikomu. Wilgotne, pachnące cytryną i wanilią, słodko – kwaśne maślane ciasto o genialnej chrupiącej skórce. To jak to jest? Każda szarlotka jest jabłecznikiem, ale nie każdy jabłecznik szarlotką? Czy na odwrót lub wcale nie tak? Ten wypiek od włoskiej mammy uzależnia i niesie miłość, o czy przekonaliśmy się na własne oczy…
Monika Mądra - Pawlak, Jan Pawlak
Lubię. Atlas z przepisami
To jeden z najczęściej podpytywanych sekretnych przepisów i kiedy postanowiliśmy napisać tę książkę, było jasne, że musi do niej trafić. Niech dalej pozostanie tajemnicą i nie mów o nim nikomu. Wilgotne, pachnące cytryną i wanilią, słodko – kwaśne maślane ciasto o genialnej chrupiącej skórce. To jak to jest? Każda szarlotka jest jabłecznikiem, ale nie każdy jabłecznik szarlotką? Czy na odwrót lub wcale nie tak? Ten wypiek od włoskiej mammy uzależnia i niesie miłość, o czy przekonaliśmy się na własne oczy…
Monika Mądra - Pawlak, Jan Pawlak
Lubię. Atlas z przepisami
1 kg ulubionych jabłek (najbardziej lubię antonówki)
200 g mąki
160 g cukru
150 g masła
4 jajka
60 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
1 laska wanilii
szczypta soli
200 g mąki
160 g cukru
150 g masła
4 jajka
60 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna
1 laska wanilii
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C.
Rozpuść masło. Zetrzyj skórkę z cytryny. Jabłka obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i sól. Miksuj, aż masa znacznie zwiększy objętość i stanie się puszysta. Mieszając szpatułką lub na małych obrotach miksera, stopniowo dodawaj na zmianę – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Wlej masło i bełtaj do połączenia składników. Na koniec dodaj jabłka i wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wlej do formy.
Piecz 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po około 40 minutach możesz przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Potem uchyl i wystudź, choć to ostatnie jeszcze nigdy nam nie wyszło. Zajadamy ciepły albo nie! Gorący!
Przed podaniem posyp cukrem waniliowym, najlepiej własnej produkcji.
Rozpuść masło. Zetrzyj skórkę z cytryny. Jabłka obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i sól. Miksuj, aż masa znacznie zwiększy objętość i stanie się puszysta. Mieszając szpatułką lub na małych obrotach miksera, stopniowo dodawaj na zmianę – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Wlej masło i bełtaj do połączenia składników. Na koniec dodaj jabłka i wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wlej do formy.
Piecz 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po około 40 minutach możesz przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Potem uchyl i wystudź, choć to ostatnie jeszcze nigdy nam nie wyszło. Zajadamy ciepły albo nie! Gorący!
Przed podaniem posyp cukrem waniliowym, najlepiej własnej produkcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.