codzienność

niedziela, 3 sierpnia 2025

borówkowa chmurka


Borówkowa chmurka, to ciasto z kruchym spodem, dużą ilością borówek amerykańskich zatopionych w galaretce, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą z migdałami. W przepisie na ciasto beza jest pieczona jako oddzielny blat, dzięki czemu otrzymujemy puszystą warstwę bezową na warstwie kremu. Warstwę bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego, można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można również przygotować dzień wcześniej. Ciasto kroi się lepiej po nocy spędzonej w lodówce. 

3 białka
150 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów 
szczypta soli

Na odwróconej do góry dnem formie umieścić papier do pieczenia. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, aż się dobrze rozetrze. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę i ubić. Masę bezową rozsmarować na papierze, na wierzchu równomiernie rozsypać płatki migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

150 g mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche. Kruchy spód ostudzić, a następnie ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

600 g borówki amerykańskiej
3 galaretki borówkowe
600 ml wody

Galaretki rozpuści w podanej ilości wrzącej wody, dodać borówki, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto wyłożone w formie, odstawić do całkowitego stężenia.

500 ml śmietany do ubijania
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią 

W misce ubić śmietanę, mascarpone z cukrami i ekstraktem na gęstą masę. Krem wyłożyć równomiernie na galaretce, na krem wyłożyć bezę. Ciasto schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect