Drożdżowe koperty z twarogiem i jagodami, polane cytrynowym lukrem, są puszyste, mięciutkie i pachnące wanilią. Pieczenie bułeczek jest rozłożone w czasie. Wieczorem robi się ciasto, a następnego dnia przygotowuje się twarogowe nadzienie i piecze. Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie i łatwo się je wyrabia ręką lub mikserem, nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że drożdżówki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.
60 ml wody
9 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
skórka z 1/2 cytryny
9 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
skórka z 1/2 cytryny
350 g masła
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny oraz drożdże wymieszane w wodzie. Dodać jajka i zmiksować składniki na wolnych obrotach miksera, tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Do wyrobionego ciasta dodawać partiami miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto mikserem na średnich obrotach. Miksować tylko do czasu całkowitego połączenia się masła z ciastem. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
250 g twarogu śmietankowego
1 jajko
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
300 g jagód
1 jajko
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
300 g jagód
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat rozwałkować na kwadrat i podzielić na 12 części. Na każdej części położyć dwie łyżki nadzienia oraz jagody, złożyć w kopertę. Koperty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Ostudzone koperty posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.