codzienność

środa, 23 lipca 2025

chałka śniadaniowa


Chałka śniadaniowa z kruszonką, jest mięciutka i pachnąca wanilią. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i prosto uformować z niego dowolny kształt. Pyszna chałka jest idealna na letnie śniadanie lub podwieczorek, koniecznie posmarowana masłem. Z porcji wychodzą dwie sztuki.

500 g mąki pszennej
80 g cukru
10 g cukru z wanilią
30 g drożdży
180 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 żółtka
1/2 łyżeczka soli
150 g masła


Do miski wlać letnie mleko, dodać cukry, rozkruszyć drożdże, wymieszać i ostawić na 10 minut. Do rozczynu dodać żółtka, śmietanę, sól, mąkę, rozpuszczone masło i dobrze wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części. Z każdej części uformować równej długości wałki. Trzy wałki połączyć ze sobą na końcu i zaplatać warkocz, końce założyć pod spód warkocza. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z trzema pozostałymi wałkami postąpić tak samo. Chałki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoją swoją objętość.

50 g mąki pszennej
25 g masła
20 g cukru
5 g cukru z wanilią
1 jajko

Mąkę, cukry i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut i piec, aż się ładnie zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect